Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от Косово, Албания и Босна и Херцеговина, съобщи руският външен министър Сергей Лавров.

"Германският канцлер Олаф Шолц и всички останали лидери на НАТО твърдят, че Алиансът е отбранителен. На пресконференцията си след разговорите с Шолц руският президент Владимир Путин му напомни за бомбардировките над Югославия през 1999 г. Шолц каза, че НАТО се е намесила, за да предотврати геноцида над косовските албанци, че всичко е било успешно и че сега този регион процъфтява", заяви Лавров.

Но според министърът регионът "далеч не е в разцвет".

"Косово и някои други части на Западните Балкани се превръщат в развъдник на престъпления. Има терористи, наркодилъри. Това е място за набиране на наемници, участващи в конфликти, които постепенно се разпалват, включително и от Съединените щати. Има информация, че в Косово, Албания, Босна и Херцеговина се набират наемници, които се изпращат в Донбас, наред с други места, за да извадят Русия от равновесие. В момента проверяваме тази информация", каза външният министър.

Лавров също така изрази тревога от отказа на Киев да проведе преки преговори с лидерите на Донецката и Луганската народна република за прекратяване на гражданската война и от съобщенията за драстично увеличаване на обстрела на Донбас с тежки оръжия, забранени от Минските споразумения. Киев, твърди външният министър, е отговорен за саботирането на споразуменията за прекратяване на огъня.

"Подчертахме, че няма алтернатива на изпълнението на Минските споразумения в тяхната цялост. И, разбира се, подчертахме сериозната си загриженост във връзка с изявленията на Киев, че няма да води пряк диалог с Донецк и Луганск. Това е директно предизвикателство и директен отказ да се спазват Минските споразумения", заяви Лавров, говорейки пред репортери.

Изявленията на Запада за "нахлуването" на Русия в Украйна са пропаганда, фалшификации и измислици, заяви руският външен министър.

"Сигурен съм, че хората, които малко или много се интересуват от външна политика, са убедени, че всичко това е пропаганда, фалшификации и измислици. Важното е, че самите автори на тези фалшификации вярват в това, което казват. И това им харесва. Ако на някого му е приятно, моля! Защо да не го направи?", заяви Лавров.

"Политико" вече няколко пъти промени датата на "инвазията". Сега обявява 20 февруари. В същото време ръководителят на Министерството на външните работи Тръс заяви, че "инвазия" може да последва по всяко време. Те вече "работят" върху тази перспектива. Държавният секретар на САЩ (Антъни) Блинкен заяви, че "инвазията" е въпрос на седмици, а може би дори на дни.

Знаем, че Държавният департамент поверително е информирал съюзниците си от НАТО, че трябва да очакват "инвазия" до края на февруари. В същото време генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заявява, че не разполага с данни за 100-процентовата вероятност за "атака", допълни външният министър.

Той отбеляза, че успоредно с това Министерството на външните работи заявява: "каквото и да се случи, трябва да бъдем бдителни".

"Те казват, че дори Русия да изтегли войските си, заплахата няма да изчезне. Те полагат "тухли" на бъдещето", обясни министърът.

Москва и Вашингтон са постигнали малък напредък по основните въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, заяви Сергей Лавров.

"Водим кореспонденция с нашите американски колеги. Реагирахме на техния отговор на инициативите ни през декември. Засега сме постигнали малък напредък по принципните въпроси. Ще отстояваме комплексен подход", заяви министърът.

Според него не може да се постигне сериозно съгласие по приложените въпроси, ако страните не са решили концептуалната и политическата основа на взаимодействието.