Руският министър на енергетиката Сергей Шматко потвърди пред БНР възможността руската страна да поеме временното финансиране на АЕЦ „Белене”. За тази възможност първи съобщи вчера също пред БНР енергийният министър Петър Димитров.
В Брюксел, където участва в международната конференция, руският министър Сергей Шматко подчерта, че двете страни работят по този проект в атмосфера на много високо взаимно разбиране и доверие и добави: „Това ни позволява, въпреки че не са решени всички въпроси с финансирането, да вървим напред с изпълнението на проекта. Договорихме се, че може да разгледаме възможността за временно финансиране на строителството на АЕЦ, докато стратегическият инвеститор компания RWЕ не започне да финансира проекта. На нашите компании вече са дадени указания да започнат да осъществяват финансирането в рамките на руската държавна подкрепа за този проект”.
Енергийният министър на Русия призна, че ако въпросът с гаранциите за стабилно финансиране не бъде решен в близко бъдеще, това може да забави изграждането на АЕЦ „Белене”, но добави, че ако се стигне до там, българската и руската страна ще разработят съвместен план за действие, който да сведе закъсненията до минимум. /БЛИЦ