Приключи строителството на първата иранска атомна електроцентрала в Бушер. Това заяви ръководителят на руската държава корпорация за атомна енергия Росатом Сергей Кириенко, цитиран от АФП.
Кириенко е на посещение в Иран. По думите му сега започват етапът на приемане, който представлява комплекс от сложни процедури. По данни на АП в атомната електроцентрала започват тестовите изпитания.
По-рано Кириенко обясни, че тестовите изпитания предвиждат поставяне на имитационни горивни касети в реактора, съобщи ИТАР-ТАСС. Ръководителят на Росатом допълни, че след това ще бъдат направени хидравлични изпитания и проверка на останалите системи.
АЕЦ в Бушер беше построена с участието на руската компания Атомстройекспорт. Нейни представители поясниха, че поставянето на имитационни касети в реактора ще позволи да бъде проверена неговата готовност за физическото пускане.
По-рано беше съобщено, че през декември 2007 г. са започнали доставките на ядрено гориво от Русия за Иран, което да бъде използвано в АЕЦ в Бушер. Отработеното гориво ще се връща обратно в Русия.
Международната общност начело със САЩ изразява опасения, че Иран използва нискообогатения уран за създаване на ядрено оръжие, отбелязва ЛентаРу. Иранските власти уверяват, че всички работи в ядрената област се провеждат само за обезпечаване на енергийните потребности на страната. /БЛИЦ