Руският газов гигант Газпром съобщи, че повече не може да разчита повече на Украйна като транзитен път за ЕС и търси алтернативи.
В интервю за Би Би Си зам-директорът на Газпром Александър Медведев заяви, че се надява страните от ЕС да подкрепят този ход.

Газпром прекрати доставките на природен газ за Украйна в четвъртък заради спор, свързан с плащанията.

Руският монополист обвини Украйна, че източва газ, но държавната украинска енергийна компания заяви, че Русия не подава достатъчно газ, за да осигури доставките за ЕС. Компанията "Нафтогаз" отрече, че източва нелегално газ, като обеща да осигури износа на горивото за страните от ЕС. В същото време Унгария и Полша съобщиха, че налягането в техните газопроводи е започнало да спада.

В интервюто Александър Медведев отхвърли твърденията, че компанията съзнателно предизвиква спорове с Киев. Той заяви, че "Газпром" е готов да прекрати незабавно спора, но няма с кого да преговаря. Медведев каза, че неговата компания прави всичко, за да осигури доставките за ЕС.

Той отбеляза, че Газпром планира два нови тръбопровода, които да заобиколят Украйна на път за Западна Европа.
Чехия, която пое председателството на ЕС, свиква извънредна среща в Брюксел в понеделник, на която ще бъде обсъден спорът между Русия и Украйна. /БЛИЦ