Русия вече има излаз на топлото Адриатическо море. Това не е шега за около 300 руснаци, избрали да живеят по Адриатическото крайбрежие в Черна гора.
Заради тях руският език трайно се настани там, продават се книги на руски, има вестници. От Бар до Херцег Нови в основните училища се учат малки русначета, руснаците имат своя Руска църква, има Руско село, открита е авиолиния Тиват – Москва. Една малка Русия се появи в Черна гора, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.
“Никой не знае колко точно руснаци има в Черна гора”, казва Светлана Останина, рускиня, решила да смени студената и голяма Москва със спокойствието на брега край Будва и работата си в голяма редакция с работа в малката редакция на вестника за черногорските руснаци “Ruska gazeta”. И докато публично се говори, че по черногорското крайбрежие живеят само богати руснаци, такива, които са дошли с куфари с пари и на нереални цени са купили къщи и земя, мнозинството от “обикновените” новодошли от Русия твърдят, че богатите сред тях са малко, пише още вестникът. /БЛИЦ