Руската авиация бомбардира тази сутрин военно летище близо до международното летище на грузинската столица Тбилиси, съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая, цитиран от Франс прес.

Командващият руските войски, изпратени в подкрепление на сепаратистите в Южна Осетия, е бил ранен в престрелка с грузински войски вчера, предаде Ройтерс, като цитира руската телевизия. Генерал-лейтенант Анатолий Хрульов бил ранен при обстрел на грузински сили срещу колона бронетранспортьори на неговата 58-а армия край Цхинвали, съобщи тази сутрин телевизионният канал Вести-24. Не бе уточнено дали генералът е тежко ранен. Леко ранени са журналист и оператор от руската телевизия РТР, които отразявали боевете, добавя Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН приключи неофициалните си разговори за военните действия между Русия и Грузия в отцепилия се грузински регион Южна Осетия без да постигнат съгласие за призив за временно прекратяване на огъня, съобщиха източници. "Стигнахме до заключението, че ще бъде много трудно, ако не невъзможно, да намерим обща позиция за становище", заяви белгийският посланик Жан Гролс, цитиран от АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно спиране на военните действия в Грузия и слагане на край на конфликта чрез преговори. Той заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от засилването на напрежението в Абхазия и призова всички страни да проявят "максимално въздържане", както и да гарантират сигурността на военните наблюдатели на ООН.

Кандидатите за Белия дом Барак Обама и Джон Маккейн разкритикуваха руските военни действия в Грузия, призовавайки Москва да изтегли своите войски, а международната общност да спомогне за мирни разговори, предаде Ройтерс.

Руските военни действия срещу Грузия може да влошат отношенията между Европейския съюз и Русия, която трябва да зачита грузинските граници, се казва в изявление на френското председателство на ЕС. Евросъюзът "твърдо стои зад своите ангажименти към суверенитета и териториалната цялост на Грузия и международно признатите й граници и призовава Русия да ги зачита", се казва в изявлението.

„Радио Гласът на Америка” удвоява предаванията си към Грузия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира официално съобщение на правителственото Бюро за международни радиопредавания на САЩ, което отговаря за административната и техническата поддръжка на радиостанцията. /БЛИЦ