Руската Сметна палата е установила редица нарушения в изпълнението на договорите, сключени от държавния концерн "Транснефт" в хода на изграждането на нефтопровода "Източен Сибир - Тихи океан", предаде агенция "Интерфакс". Компанията трябва да изгради петролопровода Бургас - Александруполис.
Несъответствията са били открити при проверка на разходването на средствата за изграждане на тръбата, която трябва да свърже петролните полета на Източна Русия с Китай, Южна Корея и Япония. Първата отсечка от нефтопровода до границата с Китай трябва да е готова през декември, а вторият отрязък, стигащ до Тихия океан, трябва да влезе в експлоатация през 2014 г.

По данни на Сметната палата "Транснефт" до момента е сключила 83 сделки с подизпълнители на обща стойност 78.5 млрд. рубли (2.2 млрд. долара), без да провежда търгове. Освен това в редица случаи въпросните компании са нарушили сроковете за доставка на някои скъпоструващи материали въпреки навременните поръчки от страна на "Транснефт", а компанията не е предприела никакви ответни мерки.

За финансиране на тръбопровода от 2004 г. до началото на 2008 г. са били отделени близо 250 млрд. рубли, 35.5% от които са предоставени от "Транснефт", а останалите идват от кредити и заеми. /БЛИЦ