Граничното управление на руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ в Приморския край призна, че е стреляно по кораба New Star.
Това стана, след като в медиите се появиха видеокадри, на които се вижда как гранични кораби преследват кораба, плаващ под флага на Сиера Леоне и снимки на пробойни в корпуса му.
През нощта срещу 15 февруари по време на евакуация от потъващия кораб при бурно време са загинали осем членове на екипажа – граждани на Китай, предаде Би Би Си.
На 12 февруари вечерта корабът неочаквано напуснал пристанището Находка, където бил на рейд. Нужното в подобни случаи разрешение от граничните и навигационните власти капитанът не е получил.
На 50 мили от брега – извън границата на териториалните води, но все още в изключителната икономическа зона на Русия, граничните кораби “Манчжур” и “Приморие” са догонили кораба и са се опитали да го накарат да се върне в Находка.
“След нееднократна употреба на предупредителна стрелба беше използвана стрелба за поразяване по носовата и кърмовата част на кораба, където нямат жилищни помещения. Той установи връзка със стражевия кораб едва след четвъртия залп за поразяване. И изрази готовност да спре”, съобщи днес ръководителят на пресслужбата на Граничното управление на ФСС за Приморския край Наталия Рондалева.
Накрая, конвоиран от граничарите, корабът тръгнал към Находка. През нощта срещу 15 февруари обаче се разразила буря. Излязъл от строя главният мотор, а в корпуса започнала да влиза вода.
Капитанът заповядал на екипажа да се евакуира на два надуваеми плота. От единия граничарите спасили осем души, сред които и капитанът, но вторият се обърнал и хората се удавили. Самият кораб е потънал.
Както стана ясно днес, капитанът на New Star решил да напусне пристанището в Находка поради юридически спор. Корабът превозвал тайландски ориз през Находка за компания от Новосибирск. На 29 януари корабът за пореден път докарал 4 500 тона ориз, но той се оказал намокрен. На 6 февруари получателят на стоката предявил иск за 120 милиона рубли пред арбитражен съд. Като обезпечение на иска съдът може да наложи арест на кораба. За да избегне това, по указание на съсобственика на кораба от Хонконг, капитанът без разрешение напуснал пристанището.
Новият кораб, построен 2005 г., е струвал няколко милиона долара. В момента с обстоятелствата около трагичния инцидент се занимават руските правоохранителни органи. /БЛИЦ