Федерално разследване в САЩ разкри голяма руска хакерска мрежа, съобщи „The Daily Beast”, цитиран от факти.бг. Разследването е достигнало до 29-годишен мъж. Смята се, че става въпрос за изключително сложна криминална система, която е използвала зловреден софтуер, за да присвоява пари от различни банки.
Александърт Твърдохлебов е бил арестуван в ранните часове на 1-ви февруари. Смята се, че през 2008 и 2009 г. той е работил със свои руски колеги за атаки срещу американски финансови институции. Вероятно става въпрос за около 10 000 хакнати компютри.
Още от началото на хилядолетието руски и украински хакери доминират света на кибер престъпленията. Банковите удари са били тяхна специалност в продължение на поне десетилетие.


Използва се софтуер, който източва пари при онлайн банкиране. Той дори е способен да пренапише информацията в системата при евентуална проверка на баланса по сметката на жертвите. Софтуерът за първи път започва да се използва през 2009 г. Вероятно той е и причина за загубата на милиарди долари.