Руски лекари проговориха за ужаса, който изживяват всеки ден в Алепо, помагайки на местните жители. Във военната мобилна болница, където те работят, за 24 часа минават до 150 души и както самите медици признават, никога не са виждали толкова много ранени и болни.

„Много хора изразяват благодарността си, много е трудно. Когато например докарат деца с тежки изгаряния или ампутирани крайници, виждаме, че освен нас няма кой друг да им помогне”, разказва пред телевизионния канал „Звезда” главната медицинска сестра от военната мобилна болница Наталия Лебедева.

Руските военни лекари са в Алепо повече от месец.Те разказват и покъртителната история на малкия Фауд. Докато мете улицата, мина му откъсва крака. Близките на детето му правят ампутация в неприспособени за това условия без лекарства и бинтове. Когато накрая идва при лекарите, се оказва, че никой не е сменял превръзката му от месец.

„Основно при нас идват хора с инфектирани рани, има и много пациенти, пострадали от мини и взривове, идват и хора с прострелни рани. Най-много са тези, които не са се превързвали с дни и раните им са пълни с гной”, разказва началникът на военно–полевата болница Олег Гурян.

Пред болницата винаги има опашка. Мъжете и жените са приемани поотделно. Посетителите не се оплакват само от раните си, идват и много от тях, които имат хипертония, диабет, обострени хронични заболявания. Други идват просто да си поговорят.

Превод БЛИЦ