В последно време ситуацията в Сирия не се формира по най-благоприятния начин за противниците на правителството. Кореспондент на „Русская весна” се срещнал с офицер от сирийското разузнаване, който му разказал любопитни детайли за недоволството на редовите екстремисти от техните командири и за честите случаи на дезертьорство, породени главно от сринатата система за снабдяване.
Руската и сирийската авиации успели да унищожат голяма част от складовата система и да нарушат линиите за снабдяване от съседните държави, което изострило ситуацията с оръжията и боеприпасите. Не рядко по тази причина терористите напускали позициите си.
 
Още по-остър станал проблемът с лекарствата, след като държавите-спонсори намалили финансирането на „опозицията”.
 
„В много отряди привършили дори елементарните медикаменти. Специалисти за извършване на хирургически операции на бойното поле имат само най-силните групировки. Хирургическата помощ обаче не е достъпна за всички членове на бандитските формирования” – разказал разузнавачът.
 
В „болниците” на джихадистите се прави истинска селекция относно кой трябва да бъде спасен, а кой да лежи и да чака смъртта си. Сред редовите бандити расте убеждението, че в случай на раняване няма да получат медицинска помощ. Затова те отказват да отиват в бой, пазят се от раняване или просто дезертират.
 
„Поради тази причина правителството планира да оказва безвъзмездна високо квалифицирана медицинска помощ на всички нуждаещи се терористи, които доброволно сложат оръжие и напуснат редовете на бандитите” – обобщил разузнавачът.
 
Превод и редакция: БЛИЦ