Русия няма намерение да се впуска в нова надпревара по въоръжаване, но ще поддържа постигнатото ниво на военна сигурност. Това заяви в четвъртък (12 януари) руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА "Новости".
"В същото време бих искал да подчертая, че нямаме намерение да се впускаме в нова надпревара по въоръжаване", каза той на лекция за ръководния състав на военното ведомство и представители на обществеността на тема "Актуални въпроси на военното строителство. Съвременност и перспективи".

Шойгу каза още, че най-новите самолети, постъпващи на въоръжение във ВКС, сериозно ще повишат огневите им възможности.

"Превъоръжаването на ВКС с перспективни бойни авиационни комплекси ще повишат огневите им възможности по унищожаване на крилати ракети с 1,5 пъти", каза той, цитиран от РИА "Новости".

През 2017 г. се очаква на ВКС да бъде доставена първата партида изтребители (авиокомплекси) от пето поколение Т-50 (ПАК ФА).

По думите на Шойгу до 2021 г. стратегическите ядрени сили ще бъдат снабдени със съвременно въоръжение на 72%, предаде Lenta.ru. Това ще обезпечи поддържането на ядрения потенциал на страната на нужното ниво, смята министърът. Шойгу отбеляза що, че развитието на стратегическите ядрени сили продължава да е безусловен приоритет за военното министерство, тъй като ядрената триада обезпечава гарантирано сдържане на агресията против Русия и нейните съюзници.