Съединените щати активно вербуват членове на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), забранена в Руската федерация, за да участват във военните действия в Украйна като наемници. Това съобщиха от Службата за външно разузнаване на Русия, цитирана от чуждестранни медии.

Според получената информация, около 60 бойци на Ислямска Държава са освободени от затвори, контролирани от сирийските кюрди, за по-нататъшно изпращане в Украйна.

"През април, с участието на американските служби, около 60 бойци на ИДИЛ на възраст от 20 до 25 години бяха освободени от затвори, контролирани от сирийските кюрди“, се казва в изявление на пресбюрото на Службата за външно разузнаване.

След това, те били пренасочени в района на американската военна база Ал-Танф, която се намира близо до границата с Йордания и Ирак. Там преминават бойна подготовка, след което са прехвърлени в Украйна.

Съобщава се още, че целта на джихадистите е саботаж на руските въоръжени сили в Украйна.

"Сформираните от тях специални отряди ще се насочат към извършването на саботажни и терористични действия срещу части на руските въоръжени сили в Украйна", се казва в доклада.

Превод и редакция: БЛИЦ