На около 40 % се оформя тазгодишният ръст на посещенията на руски туристи в Гърция, съобщи пред руските агенции ИТАР-ТАСС и РИА-Новости председателят на Гръцката Организация за Туризъм /ЕОТ/ Атанасиос Иконому. Както сочат данните от издадените от гръцките консулства в Русия визи, миналата година страната е била посетена от близо 270- 280 000 руски туристи, а тази година се очаква броят им да достигне 350 - 400 000, каза Иконому, добавяйки, че целта на гръцките власти е да се удвои броят на руските туристи в Гърция.
В сравнение с други чужденци, “руснаците представляват образцовия турист, защото не вдигат шум и безредици, затова искаме да идват все повече”, подчерта шефът на гръцката туристическа организация. “В Гърция са доволни от руските туристи, защото харчат повече пари от останалите”, коментират кореспондентите на ИТАР-ТАСС и РИА-Новости в Атина.
Според председателя на ЕОТ, броят на гръцките консулства в Русия не е достатъчен за обслужване на растящото търсене на визи, въпреки факта, че сега входните визи се издават за рекордно кратък срок от 48 часа от консулствата в Москва и Санкт Петербург. Иконому каза, че Гърция ще се опита да отвори поне още две консулски служби в Русия до края на годината, като едното непременно ще бъде в Сибир. Той допълни, че “освен традиционните плажове, Гърция предлага за руските туристи круизни пътувания, наемане на яхти, обиколки на островите, земеделски и поклоннически туризъм”, а освен това в страната се изграждат непрекъснато нови голф-игрища. Освен това, ЕОТ планира широка рекламна кампания в Русия, не само в Москва, но и в други градове, които ще бъдат избрани след проучване на вече оформилите се тенденции. ./БЛИЦ