Мобилните артилерийски подразделения на руските въоръжени сили успешно използват тактиката „огнева въртележка“, която позволява ефективно унищожаване на позиции на противника и избягване на ответни удари. 

Тази тактика включва бързо движение на единици след удар, както и активно използване на безпилотни летателни апарати за идентифициране на врага и коригиране на огъня, пишат чуждестранните издания.

Както беше отбелязано, благодарение на използването на тази тактика беше възможно да се унищожат повече от една трета от леките полеви гаубици M777, доставени на Украйна от Съединените щати. Освен това по време на военните действия в Донбас бяха ликвидирани няколко контрабатарейни радиолокационни станции AN/TPQ-36 Firefinder. 

Това обстоятелство даде възможност на практика да се „заслепят“ украинските въоръжени сили, лишавайки ги от възможността да определят точно местоположението на руските позиции.

Порталът Free Press отбелязва, че радарните станции AN / TPQ-36 Firefinder преди са били много търсени на световния оръжеен пазар, но сега тяхната ефективност е под въпрос и интересът към тях вероятно ще намалее значително.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук