Президентът на Грузия Михаил Саакашвили даде специално интервю за германския таблоид "Билд" в своята резиденция в Тбилиси, в което разкрива всички подробности от негова гледна точка относно кризата в Кавказ. БЛИЦ ви предоставя пълния текст на интервюто без никакви съкращения.
Г-н президент, Русия призна независимостта на двете грузински провинции Абхазия и Южна Осетия. Можете ли да се защитите?

Не, от военна гледна точка нямаме никакъв шанс. Русия променя границите на Европа еднолично и със сила. Ако Европа позволи такова нещо веднъж, то Русия ще опита за в бъдеще отново да го направи.

В нощта срещу 8 август започна войната между Грузия и Русия. И светът все още се пита кой наистина започна?

Не ние. Русия събираше месеци наред войскови части за инвазия на границите ни. Онази нощ нашите части бяха обстрелвани часове наред от руски минохвъргачки. Ние запазихме спокойствие и не отвърнахме на огъня. Едва когато руските танкове навлязоха в Южна Осетия, използвахме нашата артилерия.

И при това Цхинвали, столицата на Южна Осетия, беше почти напълно разрушена.

Това не отговаря на истината. Ние използвахме много прецизни израелски артилерийски оръдия, за да обстрелваме сградата на местното управление и някои позиции на сепаратистите. Тогава грузинските войски влязоха в града, а след това руснаците започнаха да хвърлят бомби върху Цхинвали. Ние нямаме въобще оръжието, което да нанесе такова разрушение на Цхинвали. 80% от това го направиха руснаците.

Защо не информирахте НАТО преди да използвате артилерията?

Защото никога не съм си и помислял, че може да си имаме работа с инвазия от такъв мащаб. Когато разбрах, че руските танкове са на границата, се обадих на министъра на отбраната, който бе в отпуска в Марбея. Той ми каза да не изпадам в паника. Ден след това той се завърна, но след като му извиках в телефонната слушалка: “Идвай бързо тук!”

Очаквахте ли НАТО да се намеси?

Никога не съм си помислял, че НАТО може да изпрати свои войски. Но все пак си пожелахте те да спрат по-рано Русия.

Бяхте ли доволен от реакцията на канцлера Ангела Меркел по въпроса с кризата?


Тя се изказа много ясно и използва тежки думи срещу Русия. Тя разбира, какви са руснаците. Тя все пак е живяла сред тях. Тя знае, че за тях лъжите са нормално средство за комуникация и, че те могат да бъдат много брутални.

На 1 септември в Брюксел ще има заседание на ЕС по въпроса с кризата в Кавказ. Ще пътувате ли за тази среща на страните от ЕС?

Не, ако напусна Грузия, то руснаците веднага ще затворят въздушното ни пространство и ще предотвратят възможността да се завърна в страната. Не очаквам обаче от тази среща да стане ясно, че ЕС твърдо стои зад Грузия. Същото важи и за страните членки на НАТО.

Обвинявате ли руснаците във военни престъпления?

Да, руски войски неправомерно влизаха в грузински села, палеха и безчинстваха. Имаме информации дори за различни видове изтезания, които те са прилагали масово. Вероятно и живи хора са погребвани.

Руското правителство обаче обвинява грузинските части във военни престъпления?


Това не могат да го докажат никога. Сигурен съм в това.

Страхували ли сте в определен момент?


Бях много нервен и все още съм. Но никога не съм се страхувал. Някога казах пред правителството на страната: “Руснаците идват към Тбилиси. Можете да избягате, ако искате”. Но всички останаха. Ние не се страхуваме. /БЛИЦ