Грузинският президент Михаил Саакашвили каза, че е подписал план за прекратяване на огъня с Русия. Повече от три часа продължиха разговорите в Тбилиси между президента Саакашвили и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, която разясни в детайли френския план за руско-грузинския конфликт.

"Днес ние гледаме директно врага в очите, но Грузия никога няма да се примири с каквато и да е окупация на нейната територия", заяви Саакашвили, след като подписа споразумението. Той описа Русия като "опасно зло" за целия свят и разкритикува мълчанието на повечето от европейските държави, когато Тбилиси ги е предупредил, че има руски военни сили в Абхазия, още преди началото на кризата в Южна Осетия, предаде Франс прес. Той припомни, че тогава е съобщил, че Русия е мобилизирала 1200 танка, за да атакува до няколко часа Грузия, но европейска реакция така и не е имало, предаде Асошиейтед прес.
Райс е заявила, че САЩ искат в Грузия да се разположат международни наблюдатели и безпристрастни мироопазващи сили, съобщи АФП. "Всички руски войски трябва незабавно да се изтеглят от Грузия", съобщава Ройтерс. Русия очаква да получи потвърждение за намеренията на грузинския президент да подпише плана Медведев - Саркози за прекратяване на огъня. По думите на говорителката на Кремъл Наталия Тимакова Русия ще подпише плана след като го подпише Грузия. /БЛИЦ