Говорител на иракския шиитски духовен лидер Моктада Садр каза днес пред Би Би Си, че контролираните от Садр шиитски милиции, до-скоро най-влиятелната военна сила в страната, спират да носят оръжие. Говорителят обаче не се ангажира засега с пълно прекратяване на военните действия на Армията на Махди срещу иракските сили за сигурност и водените от САЩ коалиционни сили.
В интервю за Би Би Си Салах Ал-Обейди каза, че бъдещото решение за стратегията на Армията на Махди ще зависи от изхода на водените в момента преговори между Багдад и Вашингтон за дългосрочния статут на американските сили в Ирак. Съпротивата ще продължи, ако не бъде договорен график за изтеглянето на американците, каза говорителят на Садр. Изявлението на шиитския духовен водач относно реорганизацията на Армията на Махди се очаква да бъде прочетено по време на петъчните молитви в шиитските джамии в Багдад.
По време на молитвите миналия петък беше обявено решението на Мокдада Садр да пристъпи към реорганизация на шиитските милиции, включваща постепенно разоръжаване и превръщането им в широко обществено движение, разполагащо с малки въоръжени отряди по примера на ливанската групировка Хизбула.

В отделно изявление иракският премиер Нури Ал Малики даде на шиитските милиции в провинция Дияла срок от една седмица да се разоръжат, като обеща в замяна амнистия. /БЛИЦ