Британският писател от индийски произход Салман Рушди в реч в университета в Атланта разкритикува филма на Дани Бойл “Беднякът милионер”, действието в който се развива в Индия.
Това съобщава The Atlanta Journal-Constitution. Няколко часа след речта на Рушди “Беднякът милионер” беше обявен за най-добър филм на церемонията по раздаването на наградите “Оскар”.
Според автора на “Сатанински строфи” във филма “една несъразмерност се трупа върху друга”. Възмущението на Рушди е предизвикано по-конкретно от сцената, когато героите от филма са пред Тадж Махал, макар че действието на предишния епизод се развива на 1 500 километра от него.
Сър Рушди разкритикува и други филми, номинирани за Оскар в категорията “най-добър филм”, чиито сценарии са създадени на основата на литературни произведения. Така филмът “Четецът” беше наречен от Рушди “потискащ и безжизнен”. Рушди обвини пък авторите на филма “Странният случай с Бенджамин Бътън”, създаден по разказ на Фитцджералд, че няма какво да кажат на зрителите, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ