Само 26 пасажери са напуснали невредими летището "Барахас" край Мадрид, където днес самолет със 166 пасажери на борда се запали при излитане за Канарските острови. Това съобщават световните медии от испанската столица, като обръщат внимание на противоречивите все още данни за жертвите от инцидента.
Последните сведения, потвърдени официално от испанското вътрешно министерство, са за около 90 загинали, каза кореспондент на CNN в предаване на живо малко след 19.30 часа. Неофициалната информация, събирана от медиите от членове на спасителните екипи, говори за много тежко ранени и вероятно това е причината броят на жертвите да расте.
“Изнасяха напълно изгорели трупове. Самолетът е напълно разрушен”, е казал очевидец, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес световните медии коментираха показания на очевидци, които твърдяха, че е имало не само пожар на борда, но и експлозия.
Точният брой на пасажерите от полет JK5022 на Spanair е 164 възрастни и две деца, екипажът е бил 6-членен. Авиокомпанията обяви гореща телефонна линия на номер +34 800 400 200, на който роднините на пътувалите в самолета могат да търсят информация. Десетки шокирани роднини на пътуващите в катастрофиралия самолет вече са се събрали на летището Лас Палмас. Летищните власти са ги отделили в стая далече от представителите на пресата и с тях контактуват само психолози на Червения кръст, съобщават медиите от там.
От службата на говорителя в българското външно министерство казаха, че все още няма информация дали на борда на катастрофиралия самолет е имало български граждани.
Както по-рано БЛИЦ съобщи, самолетът на Spanair, който е трябвало да лети до Лас Палмас на остров Гран Канария, на километър от четвърти терминал на мадридското летище "Барахас" е излязъл от писта номер 6 и се е запалил. Това е станало около 14.45 часа. По разкази на очевидци пожарът е започнал от левия двигател. Все още не е отречена официално и версията за експлозия на борда. /БЛИЦ