Президентът Еманюел Маркон стана вчера най-четения в Туитър французин с поста си "Да направим планетата ни отново велика" на английски език, публикуван в полунощ. До следобед съобщението му беше споделено вече над 140 000 пъти и "харесано" 227 000 пъти. Това предаде Франс прес, позовавайки се на социалната мрежа.
 


Макрон направи изявление на френски, а после и на английски език в отговор на Тръмп, който обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. 
  Това е първият случай в историята, когато Елисейският дворец разпространява изявление на френски държавен глава на английски, отбелязва БНТ.
 
Предишният рекорд за най-споделяно в Туитър съобщение от френски акаунт принадлежеше на телевизионен водещ. Посланието на Макрон - видоизменена версия на лозунга на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика", изписана с главни букви на фон с цветовете на френското знаме - е било споделено по цял свят.
 
Над 20 процента от препращанията му в Туитър са от САЩ, близо 10 процента са от Франция, 5 процента - от Великобритания и 3 процента - от Мексико, сочат данните на платформата за мониторинг на Туитър, Визибрейн.
 
Постът на президента е събрал 114 000 "харесвания" и във Фейсбук. Рекордът за най-препращано послание на политик в Туитър продължава да държи американският президент Барак Обама с поста си "Още четири години", публикуван при преизбирането му през 2012 г. и споделен над 900 000 пъти.