Правозащитничката Яна Полякова, който местен съд обяви за виновна за “фалшив донос” срещу милиционер, се е самоубила през нощта срещу 7 март в Солигорск, Минска област в Беларус. Това съобщи “Хартия'97”. Както съобщи "Белоруски партизан", тя е била открита обесена.
Яна Полякова е професионален юрист, активистка на организацията “Правна помощ за населението”. По време на парламентарните избори през 2008 г. участва в работата на инициативната група на Олга Козулина, дъщеря на един от лидерите на беларуската опозиция Александър Козулин.
Полякова разказа, че в тази връзка върху нея е бил оказван натиск от страна на силовите структури. През септември 2008 г. от милицията поискали тя да се откаже от събраните подписи в подкрепа на Олга Козулина. Когато тя отхвърлила искането, един от милиционерите – капитан А. В. Пугачов, по думите на Полякова, започнал да я бие.
Пострадалата е регистрирала следите от побоя. Прокуратурата обаче, към която тя се обърнала, отказала да образува дело срещу милиционера. Вместо това самата правозащитничка е обвинена във “фалшив донос” срещу милиционера. На 3 март съдът я призна за виновна и я осъди на 2,5 години ограничаване на свободата /да бъде под надзора на органите за изтърпяване на наказанията и изправителен труд/. Освен това Полякова трябваше да плати 1 милион беларуски рубли /около 350 долара/ за “морални щети”. Според правозащитници по време на делото са били допуснати процедурни нарушения, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ