Русия и Франция съгласуваха днес шест принципа за уреждането на грузино-осетинската криза, зад които застават както френският президент Никола Саркози, така и руският му колега Дмитрий Медведев. Това съобщиха двамата държавни глави на съвместната си пресконференция в Москва, предавана от телевизионния канал “Вести24”
Шестте съгласувани принципа са следните: Да не се прибягва към използване на сила; Да бъдат окончателно прекратени военните действия; Да се осигури свободен достъп до хуманитарна помощ.; Въоръжените сили на Грузия да се върнат в местата на постоянната си дислокация; Въоръжените сили на РФ се извеждат на линията, предшестваща началото на военните действия; Започване на международно обсъждане за бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия и начините за гарантиране на трайна сигурност.
Саркози отбеляза, че приетите принципи няма да решат всички проблеми.

Франция предприе активни посреднически усилия за мирното уреждане на грузино-осетинския конфликт. Френското външно министерство изготви документ за прекратяването на огъня. Той беше отхвърлен от Москва и подписан от Тбилиси, но след това грузинската страна възобнови обстрела на Цхинвали. Френският президент Никола Саркози се срещна с президента на Грузия и днес пристигна в Москва за разговори с Медведев. Един час преди общата им пресконференция в Москва, в Тбилиси, на 50-хиляден митинг Саакашвили провъзгласи Абхазия за окупирана територия и обеща да изведе Грузия от Съюза на независимите държави /СНД/. /БЛИЦ