Франция смята да приключи до края на тази година кризата около приемането на Лисабонския договор, възникнала след отхвърлянето му на референдума в Ирландия миналия месец. За целта Париж ще представи свое предложение за решение, заяви френският президент Никола Саркози днес в реч пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от Би Би Си.
“Европа не може да бъде осъдена на парализа”, а последствията от отрицателния референдум в Ирландия не бива да прераснат в “сапунена опера”, предупреди Саркози, чиято страна е председател на ЕС до края на тази година. “Европа е длъжна да действа сега”, подчерта Саркози, представяйки пред евродепутатите приоритетите на френското председателство на ЕС. Освен разрешаването на противоречията около ратифицирането на Лисабонския договор амбициозният дневен ред на Париж включва постигането на споразумение за пакт за имиграцията в ЕС и споразумение за целите на борбата с глобалното затопляне.
Новата институционална рамка на ЕС – договорът от Лисабон, може да влезе в сила, след като бъде ратифициран от всичките 27 страни-членки. Единствено ирландските закони предвиждат задължителен референдум, какъвто се проведе през юни и завърши с отхвърлянето на договора от Лисабон. Някои от реформите в договора като нова система за гласуване и по-малка Европейска комисия трябва да обслужат следващото разширяване на ЕС. “Няма да има нови промени. Ще има или Лисабонски договор, или ще остане в сила договорът от Ница”, заяви Саркози, предизвиквайки аплодисменти в залата на Европейския парламент. Той добави, че на 21 юли ще замине за Ирландия, за да разговаря за търсене на решение. “Френското председателство ще предложи метод и се надявам на решение през октомври или декември”, каза Саркози. В речта си пред Европейския парламент днес френският президент силно подкрепи виждането, че нито една европейска страна не бива да остане извън ЕС. “Може би един ден ще бъдем принудени да имаме Европа на две скорости, но това ще стане само в най-краен случай... Европа е семейство на 27 нации и не можем да оставим никого отвън. Трябва да запазим всички заедно”, подчерта Саркози. /БЛИЦ