Банката на Ватикана плати за руски газ с рубли, съобщават световните медии. Отбелязва се, че държавата, намираща се в центъра на Рим, е купила от Централната банка на Русия рубли, еквивалентни на 10 милиона евро.  

По информация на източници, Ватиканът е изпълнил всичките необходими действия, които влизат в алгоритъма за закупуване на газ с рубли. Способът на покупка на енергийни ресурси за руска валута по-рано бе представен от правителството на Русия. 

Путин с извънреден декрет! Ето от коя дата за газ ще се плаща само в рубли или доставките спират ВИДЕО

По-рано страните от Г-7 не се съгласиха с искането, поставено от Русия, да плаща за руския газ с рубли. В Кремъл в отговор на това заяви, че Русия не възнамерява да се занимава с "европейска благотворителност" и безплатно да доставя газ на Запада. 

Говорителят на президента Дмитрий Песков поясни, че, според нареждането, се отработват всички механизми за приемането и получаването на платежите по новата схема: "Ако искате газ, търсете рубли".

Председателят на Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин заяви, че европейските страни притежават с всичките пазарни възможности за разплащане в рубли и в това няма никаква трагедия. Той също призова чуждестранните партньори да купуват още за рубли дървесина, метали, петрол и други стоки, които изнася Русия.