Аржентинският дипломат Сусана Малкора може да стане основен опонент на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН, твърди британският в. "Дейли Телеграф", цитирано от bTV.Според изданието, Съединените щати са готови да подкрепят Малкора за поста, защото не искат той да отиде при българската кандидатка. Причината - американците разглеждали Бокова като кандидат, подкрепян от Русия.
Везните в полза на аржентинката наклонил президентът на страната Маурисио Макри, който убедил лично Барак Обама в нейните качества. Малкора била лична приятелка и с американската посланичка в ООН - Сюзън Райс.

"Дейли Телеграф" подчертава, че нито една от останалите страни постоянни членки на Съвета за сигурност не е изразила предпочитания към някоя от кандидатките. За Великобритания обаче изборът щял да е особено сложен, тъй като Лондон и Буенос Айрес от десетилетия имат дипломатически трудности заради Фолклендските острови, наричани от аржентинците Малвински.

В Лондон имат проблем и с Бокова по линия на спорната територия – преди избора си за директор на ЮНЕСКО тя подкрепи аржентинската позиция в спора.
Малкора отговаря на основното неофициално изискване - да е представителка на нежния пол, също като Бокова. Второто негласно условие беше дамата да е от Източна Европа, но освен българката, друг сериозен кандидат от региона така и не се появи.

Ако написаното от британския вестник е вярно, то България и Аржентина имат по една подкрепяща кандидатките им държава - Съединените щати и Русия. Без ясна позиция остават Франция, Китай и Великобритания.

Срок за избор на нов началник в ООН няма. Известно е само, че сегашният генерален секретар - кореецът Бан Ки Мун остава на власт до 31 декември.