Мари Йованович като посланик на САЩ в Украйна ще бъде заменена от поддръжник на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп, заяви Рудолф Джулиани, личен адвокат на американския държавен глава.

„Няма да назовавам имена, но ще бъде човек, който подкрепя администрацията на президента Тръмп и правилно разбира политиката му в този труден и ключов регион на света“, заяви Джулиани, цитиран от осведомителните агенции. Той отбеляза, че Йованович създава проблеми за Тръмп на поста посланик.

„Тя е част от всичките усилия срещу президента Тръмп. Преди около година един от конгресмените разказа, че тя е уверявала украинските чиновници, че, видите ли, президентът Тръмп го очаква импийчмънт, а това е лъжа.

Президентът е признат за напълно невинен, никакви връзки с руснаците, никакви доказателства, че нещо е имало, никакви доказателства за възпрепятстване на правосъдието“, разказа Джулиани, посочвайки примери за критиките към дипломата.

Той допълни, че от страна на Йованович има случаи на „даване на невярна информация на украинските власти”, за да се противодейства на политиката на американския лидер.

Междувременно Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ беше възмутена от отзоваването на Мари Йованович към Вашингтон. Конгресмените заявиха, че това е „политическа поръчка“.
Държавният департамент съобщи, че на 20 май Йованович напуска поста си, датата на заминаването ѝ съвпада със смяната на президента в Украйна.