Министерството на финансите на САЩ обяви, че е наложило санкции на лица и компании, свързани с ръководителя и осигуряващия финансите на Агенцията за интернет изследвания, по-известна като "руската ферма за тролове", съобщава "Ройтерс".

В изявление на американското финансово ведомство се уточнява, че е наложило санкции срещу "мрежата на свързания с Кремъл руски оперативен работник" Евгений Пригожин, бизнесмен, свързан с руския президент Владимир Путин и ръководител на Агенцията за интернет изследвания.

"Руската ферма за тролове" е компания със седалище в Санкт Петербург, която според американските специални служби е била от централно значение за опитите на Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

По-рано този месец от Facebook заявиха, че са установили връзки към лица, свързани с минала дейност на Агенцията за интернет изследвания, като част от тяхно разследване на руска операция за влияние, която се е представяла като независима новинарска медия, таргетираща леви избиратели в САЩ и Великобритания.

"Пригожин има международна мрежа от поддръжници, за да разпространява своето зловредно политическо и икономическо влияние по целия свят", подчерта министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в изявление, като добави: "САЩ ще продължат да удрят способността на Пригожин да провежда операции в световен мащаб."

Министерството на финансите обвини лицата и компаниите, поставени в черния списък днес, че са работили от името на Пригожин, за да "подобрят влиянието на Русия в Централноафриканската република".

Пригожин, който вече е ударен с американски санкции, има връзки с минни компании, компании за сигурност и логистика в Централноафриканската република, уточниха от Министерството на финансите на САЩ, като добавиха, че операциите му в страната са координирани с министерствата на външните работи и отбраната на Русия.

САЩ, които включват в черния си списък общо осем лица и седем компани, също така удрят онези, които Министерството на финансите обвинява в подпомагане на дейностите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наследника на съветското КГБ, и онеди, които помагат на руснаците в черния списък да избегнат американските санкции.

Замразяват се всички американски активи на ударените със санкции и като цяло се забранява на американци да осъществяват сделки с тях.