Държавният департамент призова руските власти да разкрият убийците на журналистката от ”Новая газета” Анна Политковска, след като вчера съдебните заседатели оправдаха всички заподозрени по делото за убийството й, съобщи РИА “Новости”.
“Съжаляваме, че убийството така и не беше разкрито. Призоваваме руските власти възможно най-скоро да разкрият виновните за това престъпление и да ги привлекат под отговорност”, каза представителят на Държавния департамент Гордън Дугуид.
По-рано беше съобщено, че американският държавен секретар Хилари Клинтън най-вероятно ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров на 6 март в Женева, припомня Newsru. Според американските медии се очаква сред темите, които ще постави Клинтън на тази среща, да бъде защитата на правата на човека и разследването на убийството на Политковска.
Анна Политковска беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на сградата, в която живееше в Москва. Обвинения за убийството бяха повдигнати на Сергей Хаджикурбанов и на братята Джабраил и Ибрахим Махмудови. Вчера съдебните заседатели постановиха, че никой от обвиняемите не е причастен към убийството на Политковска. Според тях следствието е успяло да докаже само факта на убийството на Политковска. След произнасянето на присъдата и тримата обвиняеми бяха освободени. /БЛИЦ