Администрацията на президента Джордж Буш осъди вчера употребата на стратегически бомбардировачи и балистични ракети в Грузия и я определи като “опасна ескалация” на враждебните действия, но засега няма да изпраща свой пратеник, който да посредничи в преодоляването на кризата, пише “Вашингтон Пост”.

“Трудно ни е да си представим какъв е планът на руснаците,” заяви пред журналисти официален американски представител, пожелал да запази анонимност. “Могат много да спорят кой е стрелял първи, но отговорът на руснаците напълно не отговаря на заплахата, която са усетили в сепаратисткия регион Южна Осетия.”
Американското посолство в Тбилиси осигури възможност за безплатна евакуация на близките на дипломатите, които искат да напуснат Грузия. В същото време американското правителство урежда и транспорта на 2 000 грузински войници от Ирак до родината им. Грузинските части са третият по големина чуждестранен контингент в коалиционните сили Ирак след тези на САЩ и Великобритания, припомня столичният американски ежедневник.
/БЛИЦ