Пентагонът отговори на предупрежденията на руските политици, които разкритикуваха САЩ за решението им да изпратят допълнителен войскови контингент в Близкия изток.

Както съобщава американският телевизионен канал CNBC, за това се говори в електронно писмо на подполковника от европейското подразделение на Пентагона по връзки с обществеността Карли Глисон, която заяви, че действията на Вашингтон не са провокация, а само мерки за укрепване на отбраната.

„Това е подкрепление, а не провокация, допълнителните войски са нужни за отбранителни цели, за да се защитаваме от заплахите по въздух, вода и земя в близкоизточния региона“, написа Глисон в писмото. Освен това тя заяви, че Русия „се стреми да промени световния ред и да се откаже от международната система, обезпечаваща мир в течение на десетилетия“. При това тя обвини Москва също и че използва хаоса и разпространява влиянието си извън пределите на своето близко съседство, предаде агенция "Фокус".

В допълнение Глисън добави, че Близкият изток играе ключова роля за Вашингтон, така че Пентагонът "поддържа баланса на силите в този регион", бори се срещу тероризма и също така осигурява безопасността на важни търговски пътища.

Напоследък ситуацията в отношенията между САЩ и Иран значително се влоши. Американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика и продължават да увеличават санкционния натиск. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Ислямската република. САЩ също обявиха Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) за терористична организация. В отговор Иран обяви Централното командване на САЩ за терористична организация, а самите САЩ са "държава, спонсорираща тероризма". КСИР съобщи, че иранските военни са свалили американски дрон във въздушното пространство на Иран. След това президентът на САЩ заяви, че Техеран е направил „голяма грешка“.