САЩ обещават да преразгледат плановете за разполагане на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, ако Русия убеди Иран да не създава атомна бомба. Това е предложението на новата американска администрация, твърди “Время новостей”.
Изданието отбелязва, че от Държавния департамент на САЩ са заявили, че възнамеряват да си сътрудничат с Русия за ПРО, тъй като системата създава защита за Европа и Северна Америка от страни като Иран. Безпокойството на САЩ нарасна значително, след като тези дни Иран изстреля спътник в орбита. Това доказва, че иранците могат да изстрелват ракети с далечен обсег. Изданието припомня, че САЩ и други страни подозират Иран в разработване на ядрено оръжие под прикритието на програма за усвояване на мирния атом. Иранското ръководство отхвърля тези обвинения, като заявява, че неговата ядрена програма е насочена изключително към задоволяване на енергийните нужди на страната.
Newsru посочва, че помощта на Русия в “уговарянето” на Иран може и да не бъде необходима. През юни в Иран ще има президентски избори и Вашингтон се надява, че ако на власт дойде умереният Мохамад Хатами, ще може да се очаква подобряване на американско-иранските отношения. В такъв случай Иран и САЩ ще могат сами да се договорят за всичко, сядайки на масата на преговорите. /БЛИЦ