Защо Барак Обама изведнъж се обяви против публикуването на снимки на изтезавани, след като преди три седмици беше оповестил тъкмо обратното? Отговорът на този почти реторичен въпрос така и не беше даден на журналистите, пише Дойче веле.
Барак Обама е президент, който обича пресконференциите и публичността. Този път обаче той беше подчертано лаконичен, заявявайки само, че от негова гледна точка има една основна причина снимките, на които са документирани бруталните методи за разпит на задържани в Ирак и Афганистан, да не бъдат публикувани.

Обама се съобрази с призива да не стига до крайности

Снимките биха могли да разпалят антиамериканизма в света и да докарат допълнителни заплахи за американските войски, опасява се президентът Обама. През последните седмици министърът на отбраната Гейтс, както и командири от Афганистан и Ирак многократно апелираха към Барак Обама да не стига до крайности в изясняването на станалото по време на мандата на Джордж Буш и да се откаже от решението си за публикуване на снимките.

Самият Обама заяви, че публикацията им на практика не е непременно необходима, защото те не представлявали нищо принципно ново. Става дума очевидно за сравнение с онези снимки, направени от развеселени американски войници, развеждащи голи задържани на кучешка каишка. Новите снимки според Обама имали стойност единствено за разследванията в рамките на армията.

Въз основа на тях били идентифицирани отговорните за станалото, които били привлечени под отговорност. По-важно от публикуването на снимките, каза още Обама, е фактът, че вече е забранено използването на изтезания под каквато и да било форма. Подобно нещо нямало да бъде толерирано в никакъв случай.

На какво се дължи колебанието на Обама?

Само че дори и тези уверения не са достатъчни за мнозина привърженици на Барак Обама. Те недоумяват защо американският президент допуска да бъдат публикувани детайлни описания на брутални разпити на задържани от ЦРУ, а в същото време отказва да разреши същото за снимки, които били уж изцяло несензационни.

Президентът очевидно има намерение на всяка цена да осуети публикуването на снимките и да сезира по този въпрос Върховния съд на страната. Само с негова помощ той има право трайно да ги засекрети, позовавайки се на опасността за националната сигурност. /БЛИЦ