Китай ще бъде изолиран, освен ако не позволи допускането на международни експерти, които да разследват обстоятелствата около възникването на коронавируса, заявил е Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ, в ефира на Fox News.

"Дипломатическата подготовка - обединяването на държавите по света, оказването на политически и дипломатически натиск върху Китай - е основна част от усилията, които полагаме, за да поставим Китай в крайна сметка пред твърд избор", казва той.

На 4 юни Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, призова Китай да обясни избухването през 2019 г. на мистериозно заболяване в лабораторията в Ухан. Беше отбелязано, че трима служители на института са се разболели и симптомите им са били подобни на коронавирус.

Извънредно! Китайски шпионин е избягал в САЩ и е предал тайни от Ухан, които ще разтърсят света!

На 20 май САЩ заявиха, че има "сериозни косвени доказателства", че първото огнище на коронавируса SARS-CoV-2 е резултат от изтичане от китайска изследователска лаборатория.

От своя страна китайските власти посочват възможността за изтичане на коронавирус от американска военна лаборатория във Форт Детрик. Пекин дори поиска от Световната здравна организация (СЗО) да проведе международно разследване.

Превод и редакция: БЛИЦ