Черноморският флот, заедно с граничните войски, спряха нарушаването на руската граница от британския разрушител Defender при нос Фиолент в Крим. Това съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от световните агенции.

Както отбелязват руските военни, в 11:52 британският кораб преминава руската граница и навлиза в териториалното море на нос Фиолент за три километра. Той е бил предупреден за използването на оръжия в случай на нарушение на границата, но екипажът на разрушителя не реагира.

Погранични патрулни кораби на Русия са открили предупредителен огън, за да спрат нарушаването на руската държавна граница от британския разрушител Defender край бреговете на Крим.

"В 12:06 и 12:08 ч. пограничен патрулен кораб изпълни предупредителна стрелба", се казва в съобщението на руските военни.

Освен това руски бомбардировач Су-24М е извършил предупредително хвърляне на четири бомби  OFAB-250, за да спре нарушението на руската държавна граница в Черно море.

"В 12:19 ч. Самолетът Су-24М извърши предупредителни бомбардировки по курса на движение на разрушителя HMS Defender", заяви руското военно ведомство.

Разрушителят на британския флот Defender и фрегатата на холандския флот "Евертън" влязоха в Черно море на 14 юни. Американски ръзрушител също беше влязъл във водите предния ден.

Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации във водите на Черно и Балтийско море . Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не допринася за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо , подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.