Полицията на ЕУЛЕКС и КФОР разпръснаха със сълзотворен газ сърбите, които протестираха срещу възстановяването на албанските къщи в квартал Бърджани в град Косовска Митровица.
Ситуацията е много напрегната, чуват се и изстрели с огнестрелно оръжие. Сръбски младеж е пострадал от гумен куршум, предаде агенция БЕТА. Ако бъде потвърдена тази информация, това може да бъде сериозен проблем за полицията на мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС. Причината е, че такава муниция в Косово е забранена от повече от две години, когато при протести на албанското движение за самоопределение “Ветевендосе” с гумени куршуми бяха убити двама демонстранти.
Много хора са потърсили медицинска помощ поради оплаквания, причинени от сълзотворния газ.

РТС посочва, че на 25 април косовските албанци започнаха възстановяването на къщи в Бърджани, близо до т. нар. жълта линия, за която сърбите твърдят, че е част от северната част на Косовска Митровица, където те са мнозинство.
В края на миналата година при сблъсъци, които ескалираха в Бърджани, пострадаха петима сърби. Сърби и албанци се сбиха, след като няколко албанци, съпровождани от КФОР, дойдоха в тази част на града с желанието да започнат да възстановяват къщите си, пострадали през 1999 г.
Същината на сръбските протести представлява фактът, че след идването на международните сили в Косово през лятото на 1999 г. в северната част на разделения град Косовска Митровица са се завърнали повече албански семейства, а междувременно цялото сръбско население се е изселило от южната част на града, която е под контрола на албанците. /БЛИЦ