Депутатът от Сръбската радикална партия Сърболюб Живанович удари вчера около 16 ч. в сградата на Скупщината на Сърбия народния представител от Сръбската прогресивна партия Игор Бечич, което стана повод за прекъсване на пленарното заседание.
По време на дебата в един момент някой на трибуната показа календар за Скупщината, който представлява човек, дърпащ конците на кукла – депутат. Радикалите бяха провокирани от част от рисунка, приличаща на пречупен кръст и всички се вдигнаха. Петнадесет минути след това в пленарната зала влезе, крещейки, лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич, водейки окървавения Игор Бечич, пише сръбският вестник “Блиц”. “Започнахте да убивате хора”, започна да вика Николич срещу радикалите. Те тръгнаха срещу него и настъпи блъсканица в средата на пленарната зала. Влязлата охрана изведе Николич от залата.
Пострадалият Бечич разказа пред журналистите: “Качвах се по стълбите и покрай мен мина депутатът от Сръбската радикална партия Живанович. Изведнъж той започна да приказва, да псува и да заплашва. Обърнах се към него да чуя какво ми казва и ме посрещна юмрук в носа. Удари ме в очилата, които паднаха, тъй като бях изненадан. Без очила се обърках и той започна да ме удря, докато не го отблъснах. След това избяга. Нямаше никого от охраната”, каза Бечич с разкървавен нос и драскотина на бузата. Бечич е получил медицинска помощ в спешния център.
БЛИЦ припомня, че до неотдавна Томислав Николич беше заместник-председател на Сръбската радикална партия. След като напусна партията, той основа Сръбската прогресивна партия. /БЛИЦ