Китай се превърна в една от шестте страни, които са модернизирали ядрения си арсенал през последната година, според South China Morning Post. Така според нов доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира, започвайки от 2019 г., Пекин е придобил 30 нови бойни глави.

Други държави, наскоро занимавали се с обновяването на ядрения си арсенал, са Индия, Великобритания, Пакистан, Израел и Северна Корея. Тези държави обаче добавиха по-малко от 20 бойни глави към запасите си. Според съставителите на доклада Китай започна мащабно разширяване на своя арсенал, а Индия и Пакистан също планират да увеличат запасите от ядрено оръжие, пише "Поглед инфо".

Междувременно общият брой бойни глави в света продължава да намалява - главно защото страните с най-мощните арсенали, Русия и САЩ, се освобождават от остарелите си запаси. „Но в същото време и САЩ, и Русия разполагат с мащабни и скъпи програми за замяна и модернизиране на своите ядрени бойни глави, ракети и авиационни системи за доставка, както и съоръжения за производство на ядрени оръжия“, цитира доклада изданието.

Към днешна дата 1750 бойни глави са на въоръжение в САЩ, плюс 4,050 в резерв или чакат отписване. Москва разполага с 1570 бойни глави на непосредствено разположение и 4805 в резерв или ще бъдат отписани скоро.

Както отбелязва South China Morning Post, въпреки че през последната година шест страни са разширили ядрения си арсенал, ако съберете всичките им бойни глави заедно, получавате малко повече от 2000, което не представлява една трета от общите запаси на Русия.
Освен ядрените оръжия, според Стокхолмския институт, днес в света има остри заплахи от химически и биологични оръжия и надпревара на въоръжаването в космоса.

В модернизирането на ядрените арсенали на редица държави военният експерт Чжоу Чънмин вижда стъпка към по-несигурен баланс на силите в света. „Много държави сега разработват собствени системи за противоракетна отбрана, които могат да ги предпазят от ядрен удар. Но когато тези системи се разработят на високо ниво, това ще доведе до военен авантюризъм: някои страни могат да решат да атакуват други и това ще направи света още по-опасен.“, каза анализаторът.