Съдът в град Чита в Сибир отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на бившия президент на Юкос Михаил Ходорковски, предадоха "Интерфакс" и РИА "Новости".
Това стана пет години след ареста на Ходорковски, който бе най-богатият човек в Русия.
Адвокатите на Ходорковски внесоха молбата за предсрочно освобождаване в средата на юли.

Редица западни анализатори гледаха на искането на Ходорковски за предсрочно освобождаване като тест за либералните възгледи на новия президент Дмитрий Медведев. След неговото избиране на държавен глава дори се появиха коментари, че Ходорковски би могъл да бъде освободен предсрочно, след като вече е излежал повече от половината от присъдата си.
Според тях осъждането на Ходорковски е дирижирано от Кремъл заради открито изразените политически амбиции на бившия президент на ЮКОС и финансирането на опозиционни партии. ЮКОС бе раздробена, а нейната перла - производственото й поделение "Юганскнефтегаз" - стана собственост на държавната компания "Роснефт", за да бъдат внесени в хазната данъчните претенции към ЮКОС.
През 2005 г. Ходорковски и бившият президент на финансовата компания "Менатеп" Платон Лебедев бяха осъдени на осем години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на доходи. /БЛИЦ