Бившият британски главен омбудсман за финансовите услуги Уолтър Мерикс съди "Мастъркард" (MasterCard) за 14 млрд. британски лири (18.6 млрд. долара, 16.5 млрд.евро), твърдейки, че компанията е налагала неправомерно високи такси при милиони трансакции, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".
Правната фирма Quinn Emanuel внесе делото вчера в апелативния съд по въпросите на конкуренцията от името на Уолтър Мерикс.

Според иска "Мастъркард" е налагала на магазините неправомерно високи такси при плащанията на клиентите с дебитни или кредитни карти, като тези разходи са били прехвърляни на купувачите чрез по-високи цени за стоки и услуги, уточни "Ройтерс".

Във внесените в съда 600 страници се твърди, че "Мастъркард" е правила това в продължение на 16 години - между 1992 и 2008 година.

Това бе невидима такса, посочва Уолтър Мерикс пред Би Би Си.

Quinn Emanuel посочва, че искът е най-големият в правната история на Великобритания и може да доведе до изплащане на суми на 46 милиона британци, ползвали услугите на "Мастъркард".

През 2014 година най-висшият съд на ЕС постанови, че таксите нарушават антимонополните правила на ЕС, припомня "Асошиейтед прес".

"Мастъркард" заяви,че решително ще се противопостави на иска.