Вчерашно силно земетресение в югозападен Иран прави впечатление с необичайна липса на последващи трусове. Земетресение с магнитуд 5.8 според международните центрове в Европа и САЩ, съответно 5.9 локална оценка в Техеран, става в 11:04 местно време в четвъртък. Епицентърът му е в слабо населена област на десетина километра (км) североизточно от град Каки (население около 9900 жители) и на стотина км юг-югоизточно от град Бушер (около 160 хил.ж.), коментира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

На не повече от 10 км отстои единствената работеща в Иран ядрена централа. Властите съобщават, че трусът не е нарушил рутинната работа на централата – персоналът е продължил в нормален режим на активност и нивата на радиация са в норма. Централата е лоцирана в район, преживял не едно силно земетресение и “Бушер” е изградена да издържа на земетресенията, на които е подложен Иран. Сеизмичният източник е на дълбочина от 10 км по оценки на световните центрове (18 км според иранските сеизмолози), т.е. земетресението е от типа “плитки”.

Този тип земетресения са в състояние да причинят повреди в епицентралния район, колкото и да са ограничени размерите му. За повреди в град Каки все още не се намира информация. Известно е, обаче, че много къщи в селските райони на провинция Бушер са изработени от кирпич и се разпадат лесно при сътресения – още повече, че Иран е често засяган от земетресения. Според генералния директор на провинция Бушер за управление при кризи, земетресението е причинило неголеми щети.

Липсват данни за смъртни случаи или ранени. Насър Амирзадеш, директор на културното наследство в занаятчийството и туризма в провинция Бушер, съобщава, че никой от древните и исторически обекти на региона не е бил повреден. В планинския район на изток от епицентъра по време на земетресението са се образували прахови облаци, дължащи се на богатото съдържание на сол в тази част на Загроските планини. Земетресението е усетено в почти всички държави около Персийския залив на разстояния 260-630 км – Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ. Там усещането е слабо и само във високи сгради, но причинява физическо неразположение и хората се стремят да излязат на открито. В близките години на същото място е забележително земетресение с магнитуд 6.3 през април 2013 година.

Трагични са последиците от него и (забележете!) последвалите го 32 афтершока: две села заличени от свличания на земен материал, най-малко 700 къщи повредени, 37 загинали (28 между тях деца и възрастни хора) и около 1000 ранени, финансови загуби за повече от 50 милиона американски долари. И всичко това в град Каки и близката му околност. Ако днес, 5 години по-късно, на мястото на тогава засегнатите постройки са издигнати зидани сгради със спазване на конструктивни норми в земетръсни зони, щетите от вчерашното земетресение наистина ще са нищожни. Районът на коментираните земетресения е сеизмично активен, тъй като е в сложна зона на сблъсък. Намира се под натиска на Арабската плоча, която се придвижва към север-североизток. Скоростта на сближаване с Евроазиатската плоча в близост до епицентъра е около 3 сантиметра годишно. Резултат от този сблъсък е и деформацията по Загроските планини.

Източник: "Фокус"