Американски и руски астронавти са правили секс в космоса многократно в рамките на провежданите изследвания. Макар че и НАСА, и руските власти не обичат да говорят за тази тема табу, френският учен и писател Пиер Колер пише точно за това в най-новата си книга.
“Сексът в космоса е много важен въпрос. Правени са опити да се изследва как биха действали мисии, в които участват семейни двойки и изобщо как би функционирал сексът в безтегловно състояние”, обяснява Колер. В книгата си той се позовава на поверителен доклад на НАСА за мисията на совалка през 1996 г. Проектът, наречен STS-XX е трябвало да разкрие кои сексуални пози са възможни в безтегловно състояние. Чрез компютърна симулация са били проверени двадесет пози, от които са били избрани десетте най-добри. “След компютърни тестове са пристъпили към практиката в космоса. Резултатите са били записани, но са смятани за толкова деликатни, че дори в НАСА са получили цензурирана версия”, казва Колер.
Само четири пози се оказват възможни без каквато и да е “механична помощ и осигуряване”, пише "Ютарни лист". Останалите от десетте изпробвани изискват специален еластичен колан и надуващ се тунел, който се поставя около двойката като спален чувал. “Изследването е показало, че традиционната “мисионерска” поза, която е толкова проста на Земята поради гравитацията, е просто невъзможна в космоса”, заключава Колер. /БЛИЦ