Археолог от Италия с помощта на нова технология успя да дешифрира „проклятието на танцьорката“, поставено върху оловна плоча, която датира отпреди 1500 години. Това съобщиха световни медии.

В Израел в средата на 20 век е открита плоча с полузавършен надпис. Учените се опитват да го дешифрират повече от 70 години.

Специална компютърна програма направи много снимки от различни ъгли и успя да направи текста по-разбираем.

Текстът е написан на гръцки и заема 110 реда. Той е посветен на известна танцьорка Мана, която се изявявала в Кесария - градът, построен от краля на Юдея Ирод Велики на брега.

Табелата гласи: "Вържете краката й заедно, възпрепятствайте танца на Мана. Затворете очи, завържете ръцете и краката, които трябва да се отпуснат, когато Мана танцува в театъра ... Тя трябва да се движи бавно и да загуби равновесие."

Също така недоброжелателят на Мана призовава за помощ няколко древни богове, включително древноегипетския бог Тот, както и „демоните на небето, демоните на въздуха, демоните на земята, демоните от подземния свят, демоните на морета и реките...“

Известно е, че във Византийската империя художниците са принадлежали към различни групи - „зелени” и „сини”, между тях е имало сериозна конкуренция.

Авторът на откритието Атилио Мастрочинке заявява: „Тази прокълната плоча, заедно с много други, създадени в края на имперския период и в ранното средновековие, потвърждава, че християнизацията на Римската империя не е спряла пагубните магически изкуства ...“.

Превод: БЛИЦ