Ислямски екстремисти са подготвяли серия от терористични актове в Амстердам, съобщи фламандският вестник “Хет Лаатсте Нюз”.
“Полицията в Амстердам съобщи, че снощи анонимно лице се е обадило от Брюксел и е съобщило, че трима мъже планират да поставят и да активират взривни устройства на места, където се събират много хора”, пише вестникът.
Обадилият се е използвал предплатена сим-карта и затова полицията е успяла да определи само мястото, откъдето е извършено обаждането.
Обадилият се е съобщил на полицията и адресите, на които живеят участниците в подготвяните терористични актове и местата, където те ще бъдат извършени – мебелен магазин “Икеа”, магазин за битова техника “Медиамаркет” и още една посещавана търговска точа, като всичките се намират в югоизточната част на Амстердам.
Във връзка с терористичната заплаха полицията оперативно е претърсила магазините за взривни устройства. Паралелно са били арестувани седем заподозрени за подготовката на терористичните актове, като всички те са холандски граждани от марокански произход. Единият от задържаните според предварителната информация е участвал в терористичните актове в Мадрид, посочва РИА “Новости”.
Арести са били извършени и сред ислямските екстремисти в Брюксел, които поддържат контакт със събратята си в Холандия.
Полицията не изключва терористичните актове да са били подготвяни като отмъщение за участието на холандски войници в международната антитерористична операция в Афганистан. /БЛИЦ