Северна Корея се е съгласила да не предприема опасни дейности за авиацията, без да е отправила предупреждение за това. Новината съобщи базираната в Монреал Международна организация за гражданско въздухоплаване, предаде Ройтерс.Това уверение може да доведе до подновяване на полетите на големи авиокомпании в севернокорейското въздушно пространство.

Сега авиокомпаниите летят по заобиколен маршрут, за да избегнат Северна Корея заради заплахата, която представляват нейните необявени ракетни изпитания, пораждащи безпокойство в светлината на свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна преди четири години. Ако севернокорейското въздушно пространство бъде определено като безопасно, превозвачите може да спестят гориво и време по някой маршрути между Азия и Европа и Северна Америка.

Представители на базираната в Монреал организация са посетили Северна Корея тази седмица, за да обсъждат искане на Пхенян да отвори нов въздушен път, който ще преминава през севернокорейското и южнокорейското въздушно пространство. По време на тази визита са били получени севернокорейските уверения, че Пхенян няма да се захваща с опасни дейности за авиацията, без да предупреди останалите страни в региона, каза Стивън Кримър, директор на Службата по въздухоплаване към международната организация.