Северна Корея е успяла за първи път да разреши техническите задачи за създаване на компактни ядрени бойни глави на основата на плутония. Те са вече складирани в две подземни хранилища в северната част на страната и са предназначени за ракетите “Нодон” с обсег 1 300 км, съобщи в Сеул регионалният представител на международния изследователски център “Интернешънъл крайсис груп” Даниел Пинкстън, като се позова на данни от американските и южнокорейските спецслужби.
По техни данни бойните глави може би се съхраняват близо до базите за ракетите “Нодон” в провинциите Пхьонан-Пукто, Чагандо и Янгандо, предаде агенция Киодо. Тези устройства са складирани в некомплектуван вид, като за комплектуването им за бойно приложение са необходими един-два дни, смятат разузнавателните експерти. С обслужването на бойните глави се занимава специална организация, която не е част от армията на Северна Корея и е непосредствено подчинена на лидера на страната Ким Чен Ир, посочва ИТАР-ТАСС.
През януари на американски експерти беше съобщено в Пхенян, че в Северна Корея за военни нужди са използвани 30,8 кг от наличните в страната 38,5 кг плутоний. В САЩ смятат, че на основата на тези материали могат да се направят 6-8 ядрени заряда, но техните особености не са известни. /БЛИЦ