Посещение в манастира Шаолин и Китай и запознаване лично с традициите на дзен-будизма може да помогне в условията на световна финансова криза, смята настоятелят на обителта Ши Юнсин.
Световната криза не само, че не повлия негативно върху живота на манастира, но и доведе до увеличение на поклонниците и туристите, предаде Синхуа. Ако преди Шаолин се посещаваше годишно от 2 милиона души, то от началото на кризата гостите са се увеличили с 10 %.
Съществува “план да предложим на туристите да почувстват вкуса на живота на последователите на дзен-будизма”, казва Ши Юнсин. Той ще предложи на туристите “да преминат обучение по медитация в поза седнал със скръстени крака и да се опитат като монасите да се хранят само със зеленчуци”. “Шаолинското кунгфу прави хората по-силни физически, а животът на последователи на дзен-будизма може да ги научи на мъдростта на тази религия”, смята настоятелят на манастира.
Според Ши Юнсин в условията на световна финансова криза това е крайно необходимо, защото може да помогне на обикновените хора да придобият по-голяма самоувереност в себе си.
Манастирът Шаолин е основан от будистки монаси през 495 г. в планината Суншан, провинция Хенан, припомня РИА “Новости”. /БЛИЦ