Министрите на външните работи на страните от ЕС решават днес дали ще бъде деблокирано Преходното търговско споразумение с ЕС.
Ключова роля би могъл да изиграе главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Бремерц. За Брюксел днес заминава сръбският вицепремиер Божидар Джелич. “Последните информации не са благоприятни”, каза той за ТАНЮГ.
Ако Брамерц оцени положително посещението си миналата седмица в Белград, това може да бъде ключовият аргумент срещу твърдата позиция на Холандия, че правителството в Белград все още не е реализирало цялостно сътрудничество с Хага. Холандският външен министър отива на днешното заседание с позицията на своето правителство, че арестуването на Радован Караджич, макар да е значителна стъпка от страна на Сърбия, “не представлява цялостно сътрудничество с Трибунала в Хага”. От друга страна мнозинството страни от ЕС смятат, че ЕС трябва да зачете големите усилия, направени от кабинета в Белград, арестувайки Караджич и че е дошло време за деблокиране на Преходното споразумение. /Б 92