Винаги е имало символика в изработването на конници, според която има значение дали конят, язден от воина, стои на два или на четири крака, дали единият му преден крак е вдигнат или е на земята, казват скулптурите по повод съобщението, че в центъра на Скопие ще бъдат издигнати паметници на Гоце Делчев и на Даме Груев на кон.
Според историците на изкуството и скулптурите идеите за такива паметници поставят дилемата дали е логично идеолози като Гоце Делчев и Даме Груев да бъдат представени като конници, макар че никога не са предвождали войска на кон, пише македонският вестник “Време”.
Хората на изкуството са разделени дали издигането на паметници на Гоце Делчев и Даме Груев като конници от двете страни на Каменния мост е правилно. Освен скулптури на Гоце Делчев, на Даме Груев и на Александър Македонски на площад “Македония” в центъра на Скопие и Никола Карев ще се окаже конник пред сградата на парламента – Събранието. В началото на моста “Гоце Делчев” пък ще бъдат поставени четири бронзови лъва, високи по 7 метра. Инициативата за поставяне на скулптури из цяло Скопие предизвика дискусии, пише вестникът. /БЛИЦ