Бившият шеф на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич осем години е бил главният човек на ЦРУ в Белград. Сега ЦРУ е изпратило на Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия в Хага, където Станишич е подсъдим, поверителен документ с доказателства за помощта, която той е оказал, писа вчера “Лос Анджелис таймс”.
Една нощ през 1992 г. в парка Топчидер в Белград Станишич се среща с офицера от ЦРУ Уилям Лофгрен и още същата нощ “двамата шпиони сключват тайно партньорство, за което никой не е знаел – осем години Станишич е бил главният човек на ЦРУ в Белград”, се казва в статията за дейността на Станишич по време на войните в бивша Югославия. Според автора мнозина са смятали Станишич за мозъка на тогавашния режим, “благодарение на който светът се сдоби със страшния нов термин “етническо прочистване”. На офицера от ЦРУ Лофгрен му е била необходима помощ, защото ЦРУ не е знаело какво да прави, след като в Югославия избухва гражданска война, а след избухването на войната в Босна и Херцеговина ЦРУ отчаяно се е стремяло да се добере до разузнавателни данни отвътре. “На тайни срещи на кораби и в квартири по течението на Сава Станишич и Лофгрен са си разменяли информация за функционирането на режима на Милошевич”, пише изданието.
Станишич, който сега е подсъдим в Хага и който може да получи доживотна присъда, пред съда се позова на своите американски съюзници. ЦРУ, което е крайно неочаквано за него, е изпратило поверителен документ, в който се посочва приносът на Станишич и доказателства за предоставената на американците помощ, като документът все още не е разпечатан, пише вестникът. Лофгрен, който вече е пенсиониран, казва, че ЦРУ е написало този документ, за да покаже, че “този уж зъл човек е направил много добри неща, но не отрича обвиненията срещу Станишич”.
Защитата на Станишич ще стъпи върху няколкото десетки разговора с настоящи и бивши служители на американското и сръбското разузнаване, както и документи, с които американският вестник разполага. Сред тях са официални досиета на сръбското разузнаване и доклад на 7 страници за онзи кървав период, написан от Станишич в ареста в Хага. В него Станишич се представя като човек, който се е опитал да повлияе на Слободан Милошевич да бъде по-умерен и който интензивно си е сътрудничил с ЦРУ за прекратяване на кризата, пише сръбският вестник “Блиц”. /БЛИЦ